ÚPRAVA HISTORIE ?

4. 4. 2019

Úprava historie?

Dostala se mi do rukou kniha o historii českých zemí určená studentům a  učitelům. Brzy oslavíme 74. výročí  osvobození  naší  vlasti, proto se s Vámi chci podělit o vyčtené poznatky. Dozvíte se např., že nás osvobodila americká armáda  „a“ Rudá armáda. Nebo že z jihu a ze západu Evropu osvobozovala spojenecká vojska a z východu „vpochodovala“ Rudá armáda. Dokonce prý tady nebylo tak  špatně,  že na rozdíl od Němců  naši muži nemuseli rukovat do armády, ale „pouze“ šli pracovat do německých  továren, aby „nahradili“  chudáky německé muže, kteří rukovat museli. Nedávno jsem se dozvěděl, jak u Stalingradu se chudáci němečtí obránci bránili zuřivému  útoku Rudé armády. Je mi z toho všeho smutno. Jsem si vědom , že každý režim si historii upravuje a používá jen to, co se mu hodí, ale to co se děje dnes už je zvrhlost.

Možná, že se někteří dnešní  autoři knih a filmových dokumentů  zhlédli v nacistickém ministru propagandy a používají  jeho oblíbené heslo, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Pamětníků ubývá a za chvíli to bude už jen na nás, abychom  svým dětem a vnoučatům vysvětlovali skutečnou pravdu a nedovolili dělat z hrdinů vrahy a z vrahů hrdiny.

Marek Nevoral