Lednové zasedání OV KSČM Jihlava

23. 1. 2017

Lednové zasedání okresního výboru bylo předzvěstí blížící se nominační konference, která proběhne ve čtvrtek 26. 1. 2017 v prostorách OV. Pozvánky byly rozeslány, je připravený program, návrhy jednacího a volebního řádu, návrhy skladby pracovního předsednictva, komisí mandátové, volební a návrhové, schůzemi základních organizací byly předány nominace na kandidáty pro volby do Poslanecké sněmovny PČR.  Hosty konference budou poslanci Pavel Kováčik a Josef Zahradníček, na kandidátku do sněmovny byli zatím navrženi (v abecedním pořadí) Bedřich Burian, Božena Kremláčková, Jaroslav Jirků, Jaroslav Šlapáček, Ladislav Vejmělek a Helena Vrzalová., kteří budou jednání přítomni, aby měli možnost se představit. Zasedání bude řídit Helena Vrzalová. Konference dále projedná zprávu okresního výboru o činnosti organizace v roce 2016, zpracovanou předsedou Pavlem Kalabusem.

Mimo přípravy okresní nominační konference OV stanovil hlavní úkoly okresu pro rok 2017 – dokončit úkoly z roku předchozího, připravit okresní a krajskou nominační konferenci, připravit volby do Poslanecké sněmovny PČR vč. kampaně, zapojit se do programové konference 19. 3., pomoci se zkvalitněním krajských webových stránek. Stálým úkolem zůstává přijímání nových členů. Pokračuje organizace setkání s občany pod hradem Roštejnem v květnu letošního roku, kde je sjednaný pronájem prostranství, zázemí, k dispozici bude stan s posezením pro 150 lidí, krytá tribuna, prostory bufetu a velký gril. V jednání je ještě občerstvení, stánkový prodej a dolaďuje se program.

Z organizačních záležitostí byla podána informace o výsledku inventur, pokyny stran hospodaření základních organizací, ověřen stav placení členských příspěvků a byl schválen návrh na vydávání okresního informačního zpravodaje pro členskou základnu.

Za Lubomíra Drápelu, který přerušil své členství, byl do Okresního výboru KSČM Jihlava kooptován Josef Jordán, 45 let, člen ZO Brtnice. Členem ÚV KSČM byl navržen Miroslav Kříž, předseda MěV Třešť.

Nepříliš radostný je dlouhodobě stav členské základny. Okresní organizace čítá 405 členů (187 žen a 218 mužů), věkový průměr je 74 let. Nejvíce členů je přitom ve věku 71 – 80 let. Počet členské základny stále klesá, od roku 2010 bylo přijato pouze 30 nových zájemců.