Okresní nominační konference v Jihlavě

28. 1. 2017

 

Ve čtvrtek 26. ledna 2017 zasedala okresní nominační konference KSČM v Jihlavě, jejímž cílem bylo především zvolit kandidáty do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a stanovit jejich pořadí na kandidátní listině. Následovat bude krajská konference, která z navrhovaných zástupců všech pěti okresů (Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou) stanoví konečnou podobu kandidátky, ta následně musí být ještě schválena ústředním výborem strany.

Na okresní konferenci bylo delegováno 32 představitelů základních organizací, zúčastnilo se 25, 10 žen a 15 mužů. Jako hosté byli pozváni  - a dostavili se - všichni navrhovaní kandidáti, kterých bylo šest, dva členové okresního výboru, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a poslanec PČR Josef Zahradníček. Jednání zahájil předseda OV Jihlava Pavel Kalabus, poté řízení převzala Helena Vrzalová. Po procedurálních otázkách, ustavení pracovních orgánů a schválení procesních dokumentů vystoupil Pavel Kalabus. V úvodní řeči stručně shrnul současnou politickou situaci ve světě i naší zemi, vrátil se k loňským podzimním volbám do krajských zastupitelstev a Senátu PČR, zamyslel se nad aktuálními problémy KSČM a stavem členské základny a stanovil hlavní úkoly pro nacházející období, rok 2017. Předseda mandátové komise Pavel František Daněk přednesl zprávu o počtu a složení přítomných delegátů. Následně se slova ujal Karel Hlaváček, předseda komise volební, aby vysvětlil postup při jednotlivých volbách dle schváleného volebního řádu. Aklamací byl zvolen nový člen ÚV KSČM za odstoupivšího Lubomíra Drápelu, jímž se stal předseda MěV Třešť Miroslav Kříž. Na krajskou konferenci byli vysláni delegáti Pavel Kalabus, Karel Hlaváček, Miroslav Kříž a Jan Svoboda. Stanovení pořadí kandidátů do sněmovny bylo provedeno tajnou volbou, hlasující vybírali z pěti nominovaných základními organizacemi a kandidátky navržené Stranou demokratického socialismu. Všichni kandidáti se nejprve stručně představili a nastínili své cíle v případě zvolení, aby si delegáti mohli udělat co nejpřesnější představu, koho podpořit. Po vhození hlasovacích lístků do urny následovala krátká přestávka, která poskytla volební komisi čas k sečtení hlasů a přítomným možnost se občerstvit a trochu protáhnout. Druhou část jednání zahájil v diskusi temperamentním vystoupením Pavel Kováčik, který se musel rozloučit a pokračovat za dalšími pracovními povinnostmi. Zajímavý a ucelený přehled práce našich poslanců podal Josef Zahradníček, který se věnoval i některým problémům regionu. Po ukončení debaty seznámil Karel Hlaváček účastníky s výsledky tajného hlasování a podobou kandidátní listiny za okres Jihlava: 1. Mgr. Helena Vrzalová, 2. Ing. Ladislav Vejmělek, 3. Ing. Jaroslav Jirků, 4. Bedřich Burian, náhradníci: 5. Jaroslav Šlapáček, 6. MVDr. Božena Kremláčková. Návrh usnesení přednesl předseda návrhové komise Ing. Pavel Šlechtický.

Závěrem Pavel Kalabus z pozice krajského předsedy KSČM připomněl další postup schvalování kandidátní listiny a poděkoval hostům i delegátům za účast a zodpovědné rozhodování.